Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 10-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Extremistul Csibi comercializează tricouri cu mesajul “Ţinutul Secuiesc nu este România”!
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://jurnalul.ro/stiri/observator/extremistul-csibi-comercializeaza-tricouri-cu-mesajul-tinutul-secuiesc-nu-este-romania-636322.html


În plin conflict diplomatic între România şi Ungaria pe tema folosirii steagului secuiesc, extremistul Csibi Barna s-a apucat să comercializeze steaguri secuieşti şi tricouri cu mesaje expansioniste la un târg din localitatea Bereg, aflată în regiunea Transcarpatia din Ucraina. Pe lângă steagul Ungariei şi vechiul steag secuiesc, cu soarele şi semiluna pe fundal roşu şi negru, Csibi a pus în vânzare cărţi despre istoria şi geografia secuilor, dar şi tricouri cu mesaje ofensatoare la adresa României si Slovaciei precum: "Sunt mai bătrân decât Slovacia",  "Ţinutul Secuiesc nu este România" şi  "România 1914 - eu aşa te iubesc", căreia i-a alăturat o hartă a României fără Transilvania. 
"La a VII-a ediţie a concursului internaţional de autocolante din Ucraina, atelierul naţional Hunnia şi-a prezentat produsele. Evenimentul a atras un număr mare de persoane, iar produsele s-au bucurat de un interes ridicat. Ruşii şi ucrainenii s-au arătat interesaţi de suveniruri, dar şi de inscripţiile chirilice", scrie Csibi pe blogul său.
PalmaresExtremistul Csibi Barna s-a făcut cunoscut după ce l-a spânzurat simbolic, în 2011, pe Avram Iancu, în piaţa centrală din Miercurea Ciuc. La finalul anului trecut, el a fost prezent la mitingul autonomist de la Sfântu Gheorghe cu o pancartă pe care scria: "La revedere, România". Înaintea Zilei Naţionale a României, Csibi a ieşit din nou pe străzile din Miercurea-Ciuc şi a prezentat două mesaje. Primul în limba română: "Moldova nu e România", iar al doilea în engleză: "Opriţi expansionismul românesc", căruia i-a asociat şi o hartă a României Mari. La începutul anului, el a fost în Moldova pentru a comemora victimele secuieşti de la 538 de ani de la lupta Podul Înalt.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.